Românii vor să revină la birou: cum a ajuns mitul lucratului de acasă să fie desființat în pandemie

de: Alexandru Puiu
26 10. 2021

Pentru o perioadă scurtă de timp, românii s-au ”îngrămădit” la gândul că vor putea lucra de acasă. Nu vor mai da bani pe transport până la muncă, haine, mâncare și nu numai. Din păcate, entuziasmul pentru acel stil de activitate s-a cam desemantizat la momentul de față.

Cushman & Wakefield Echinox a realizat un studiu intitulat ”Back to the Office” pentru piața din România. Acesta vine la aproximativ 18 luni după ce pandemia și-a făcut resimțite efectele pe piața autohtonă. În acest timp, percepția generală este cu totul alta. Revenirea la birou a devenit sinonimă cu ”întoarcerea la normalitate”.

Românii nu mai vor să stea în casă

La început, foarte mulți români au fost entuziasmați de ideea de a-și muta biroul în confortul căminului, chiar dacă mulți dintre ei nici nu aveau acel birou. Acum, doar 10% dintre aceiași angajați care mai ieri săreau în sus de bucurie mai sunt deschiși la ideea de a lucra exclusiv de acasă.

Filozofia pe marginea subiectului le-a fost influențată și de faptul că, în prima jumătate a anului, un număr important dintre angajați au lucrat în special de la birou. În această situație s-au aflat aproximativ 43% dintre respondenți, comparativ cu 36% în intervalul mai-decembrie 2020, respectiv 29% în perioada de lockdown din martie – mai 2020.

„Deschiderea şcolilor şi a grădiniţelor a favorizat creşterea numărului de angajaţi care s-au întors la birou, mai ales în rândul celor de peste 30 de ani care, în perioada în care copiii învăţau online nu puteau veni la birou chiar dacă şi-ar fi dorit deoarece nu aveau cu cine să îi lase. Mai mult decât atât, tinerii de până în 27 de ani au preferat să meargă la birou în lipsa unui spaţiu potrivit de lucru acasă”, a declarat Mădălina Cojocaru, partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Cei mai mulți oameni care vor să revină la birou se află în București. Dintre aceștia, 96% ar fi deschiși și la posibilitatea de a-și desfășura măcar o zi pe săptămâna activitatea în afara căminului. Aproximativ 25% vor să lucreze 3 zile de la birou, iar 17% se simt mult mai bine dacă activează în mod exclusiv alături de colegi, deloc prin telemuncă.

Ca un detaliu important, în timp ce 83% dintre respondenţi au apreciat faptul că nu au mai pierdut timpul în trafic ca principal avantaj al lucrului de acasă, aproximativ 78% dintre respondenți au simţit lipsa socializării cu colegii în acest mod de lucru.

„De remarcat diferenţele privind temerile legate de riscul infectării cu Covid-19 între angajaţii din Bucureşti şi cei din oraşele regionale. Astfel, 42% dintre angajaţii din marile oraşe se tem să nu se infecteze dacă se întorc la birou, comparativ cu doar 27% în Bucureşti”, subliniază analiza detaliată mai sus.